24/10/2022

Tegen het uitwissen: het potentieel van kunst voor rechtvaardigheid in SyriëWaar oorlog woedt, gebeuren vele vormen van onrecht

Wie macht heeft, probeert de verhalen over onrecht te manipuleren. In Syrië zien we hoe het Assad-regime niet alleen wegkomt met grootschalige schendingen van het internationaal recht, maar er ook in slaagt het onrecht te verdoezelen en ervaringen van slachtoffers uit te wissen. Hoe kunnen slachtoffers zich verzetten tegen dit moedwillig ‘wissen’ van hun ervaringen ? Of het bewust ‘wissen’ van het onrecht door de manier waarop er naar dit conflict gekeken wordt in Westerse media, politieke en juridische kringen en zelfs ngo’s?

Verbeeldingskracht en alternatieve pistes

Hoe kunnen we onze verbeeldingskracht over mogelijke pistes voor rechtvaardigheid voor Syriërs openrekken? Wat brengt een barst in de muur van straffeloosheid en doorbreekt een cultuur van onderdrukking en zwijgen in dit conflict?

Brigitte Herremans vertelt over de nauwe internationale blik op het conflict en de falende internationale rechtspraak . Maar ze vertelt ook over hoe mensenrechtenactivisten, juristen en slachtoffers manieren zoeken om onrecht tegen te gaan en de verbeelding over rechtvaardigheid open te rekken. Ze belicht hoe in het bijzonder Syrische kunstenaars alternatieve pistes creëren om verhalen van slachtoffers te brengen. In de hoop dat tegenverhalen het vergeten tegengaan.

Deelnameprijs: 10 euro (kansentarief: 3 euro)
Overschrijven op rek. BE59 0350 8672 6226 van Dominicus Gent (met vermelding ‘Lezing Brigitte H.’ + naam van deelnemer). Kon je niet op tijd inschrijven, geen zorg, ook welkom. Betalen ter plaatse kan

Inschrijven: via e-mail: willemsria@hotmail.com

Streaming? De avond wordt ook online gestreamd. Deelnemers moeten dit uitdrukkelijk vermelden bij hun e-inschrijving; na betaling krijgen ze de link toegezonden. Zij kunnen echter niet participeren aan het gesprek.

Date & Time

October 25, 2022

19:30

Address

Blaisantvest 37, 9000 Gent, Belgium

Details

Organized by Dominicus Gent

Price: € 10